top of page
IMG_0703_edited_edited_edited.jpg

Η Θρεπτική αξία του μελιού 

Το μέλι ως φυσική τροφή που παράγεται από τις μέλισσες περιέχει πάνω από 180 φυσικά συστατικά. Και ενώ η γεύση, το άρωμα και το χρώμα του, διαφοροποιείται αναλόγως με το φυτό προέλευσης, τις κλιματικές συνθήκες και τα επίπεδα υγρασίας των περιοχών του "τρύγου", οι διαφορές στην θρεπτική του αξία δεν είναι μεγάλες. Η χημική σύνθεση του μελιού είναι σχεδόν η ίδια σε όλα τα μέλια. 

70 - 80%

Υδατάνθρακες

  0,17%   κατά μέσο όρο

Μέταλλα και
Ιχνοστοιχεία

DSC_4344_edited.png

Ένζυμα σε μικρές ποσότητες

Aπό τους αδένες των μελισσών, και είναι αυτά που μετατρέπουν το νέκταρ και το μελίτωμα των φυτών σε μέλι.
 

16 - 17%

Νερό

Σε πολύ μικρές

ποσότητες

Πρωτεϊνες &
Αμινοξέα

 

Μικρές ποσότητες

βιταμινών

κυρίως Α1, Β1, Β6, Β12, C, D και E
 

Αυτό που καθιστά το Thymeli, ως τόσο ξεχωριστό είναι το υψηλό ποσοστό περιεκτικότητάς του  σε γυρεόκκοκους θυμαριού που αγγίζει το 65 - 80% κατά μέσο όρο. Εμπλουτίζοντας το μέλι με την γεύση και το άρωμα του θυμαριού, και κυρίως με τις τονωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. 

IMG_0703_edited_edited.jpg

Τα πάντα για

το μέλι...

Οι μέλισσες είναι πολύ μεθοδικά και τακτικά πλάσματα. Δεν ανακατεύουν διαφορετικά είδη, αλλά γεμίζουν κάθε κυψέλη με ένα μόνο είδος, με ένα μόνο φυτό. 

Oι διαφορές μεταξύ των ανθόμελων και αυτών που προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα είναι σημαντικές. Tα ανθόμελα, για παράδειγμα, περιέχουν υπολείμματα γύρης. Tα μέλια από κωνοφόρα δέντρα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα.

Tα μέλια που προέρχονται από νέκταρ είναι ανοιχτόχρωμα, ελαφρύτερα και κρυσταλλώνουν, ενώ τα μέλια από μελίτωμα είναι σκουρόχρωμα και κρυσταλλοποιούνται λιγότερο.

Yπάρχουν, επίσης, αρκετές διαφορές μεταξύ όλων των μελιών όσον αφορά τη χημική τους σύσταση. Έτσι, τα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γλυκόζης και φρουκτόζης (μεγαλύτερο από 65%), ενώ τα μέλια από κωνοφόρα δέντρα έχουν μικρότερο ποσοστό (από 38-65%).

bottom of page